TREESEARCH logotype 2 black

Till alla nyheter 

Aerogeler av nanocellulosa för framtidens biomedicinska applikationer
Forskare på KTH har förenklat och effektiviserat processen för att göra aerogeler av nanocellulosa. Man har dessutom lyckats binda in bioaktiva ämnen till aerogelen – och demonstrera därmed potentialen för framtida biomedicinska applikationer.
Aerogeler av nanocellulosa är ett mycket lätt material.
Foto: Andrew Marais

Aerogeler av nanocellulosa är en förhållandevis ny typ av lättviktsmaterial där bortåt 99% består av luft. Forskning har visat potentialen för arogeler av nanocellulosa bland annat för högpresterande isolering och rening av vatten, men processen för att göra dom har krävt speciell utrustning som chockfrysning med flytande kväve och frystorkning. Nu har forskare vid KTH framställt aerogeler genom att använda sig av det biobaserade ämnet alginat, kalciumkarbonat – och en vanlig -18° C frys.

Genom en process som tvärbinder fibernätverket blir dessutom aerogelen våtstark, det vill säga tål vatten utan att gå sönder. Till den färdiga aerogelen tillsatte sedan forskarna proteiner, för att demonstrera möjligheten till att använda materialet i medicintekniska produkter framtiden.

– Vi visade att man kan använda det här till biomedicinska applikationer genom att ha ett kontrollerat utsläpp av proteinerna, säger Jowan Rostami, doktorand i projektet, till kth.se.

Resultaten publicerades nyligen i den högt ansedda tidskriften Materials Today.

– Med detta arbete hoppas jag att man kan se att det går att skräddarsy egenskaperna och strukturen utefter behov, samt möjligheten att funktionalisera vidare för att använda materialen i den applikation man har i åtanke, säger Jowan.

Läs mer i en artikel på kth.se. och artikel på kth.se/cbh

Läs publikationen på

Jowan Rostami, Korneliya Gordeyeva, Tobias Benselfelt, Ekeram Lahchaichi, Stephen A. Hall, Anastasia V. Riazanova, Per A. Larsson, Goksu Cinar Ciftci, Lars Wågberg,
Hierarchical build-up of bio-based nanofibrous materials with tunable metal–organic framework biofunctionality, Materials Today, 2021, (in press)
https://doi.org/10.1016/j.mattod.2021.04.013

Dela nyheten