TREESEARCH logotype 2 black

Till alla nyheter 

ForMAX 1 år
Idag firar strålröret ForMAX vid MAX IV Laboratory ett år sedan den officiella starten för användare. Strålröret är specifikt utformad för forskning och utveckling av material från skogen och är unik i sitt slag.
formax first experiments-28

Sedan starten har ForMAX tillhandahållit nya möjligheter för forskning kring hållbara material från förnybar skogsråvara. Några av de milstolpar som har uppnåtts under året är

  • Det allra första ForMAX experimentet,  av forskare från KTH och Wallenberg Wood Science Center.
  • Första industriella experimentet: Tetra Pak i samarbete med forskare från Chalmers och forskningscentren FibRe och WWSC. för att studera hållbara materialalternativ som ersättare till plast i sugrör. Denna studie var också ett av de första experimenten som utfördes vid strålröret.

ForMAX är tillgänglig genom MAX IV:s användarprogram, där forskningsprojekt kopplade till Treesearch har prioriterad tillgång till delar av den tillgängliga tiden.

– ForMAX stöttade många intressanta experiment under vårt första år i drift. Vi ser fram emot fortsatt givande samarbeten, säger Kim Nygård, ansvarig för ForMAX på MAX IV.

Exempel på hur man kan använda ForMAX för att skapa ny kunskap presenterades under konferensen Treesearch Insight i maj 2023. Detta var den allra första konferensen där användare från ForMAX presenterade sina resultat.

ForMAX finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och den svenska industrin via Treesearch.

Om du vill läsa mer om ForMAX kan du besöka treesearch.se/forskningsinfrastruktur/formax/ eller www.maxiv.lu.se/beamlines-accelerators/beamlines/formax/

Dela nyheten